Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Plastusie z ciastoliny


Plastuś podbija świat! Od dziesiatek lat poznają go wszystkie polskie dzieci zarówno te w kraju, jak i za granicą. Za szesnaście lat (w 2031 roku) będzie stuletnim dziadkiem Plastusiem.  Te Plastusie ulepione zostały z ciastoliny przez pierwszoklasistów w Monachium. A tu sprawdzony przepis na ciastolinę:
500g mąki,
250g soli,
0,5l wrzącej wody,
2 łyżki oleju,
2 - 3 łyżki ałunu - widziałam przepisy, w których zastępowano to sokiem cytrynowym,
barwnik spożywczy - w naszym wypadku najlepiej czerwony.

Sól, ałun i barwnik rozpuszczamy w gotującej się wodzie, dolewamy olej, dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Im lepiej wymieszane, tym lepiej układa się masa. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz